
Autor: Paola Arvelo
Kopřivka obecná (Mareca strepera)
Kopřivka obecná (Mareca strepera) je nenápadně zbarvená plovavá kachna, o něco menší než kachna divoká; jejím nejtypičtějším znakem je bílé zrcátko na křídle, uvádí průvodce ptáky SEO/BirdLife. Španělsky se jí říká ánade friso a příručka ke zkoušce lovce Kastilie a Leónu (PDF, s. 22) uvádí i lidové názvy friso, beato a pato castellano. Real Decreto 1095/1989 a mnohé předpisy autonomních společenství o lovu ji stále označují starším vědeckým jménem Anas strepera; jiné, například předpisy Kastilie-La Manchy, Katalánska, Mallorky a Menorky, už používají jméno Mareca strepera. Ve Španělsku žije celoročně a hnízdí v mokřadech ve velké části země a v zimě se k místním ptákům přidávají kopřivky ze střední a severní Evropy.
Ilustrace vytvořené pomocí AI pro vzdělávací účely.
Identifikace
Měří 46 až 56 centimetrů a v rozpětí křídel 78 až 90 centimetrů, uvádí SEO/BirdLife. Podle BirdFacts, databáze British Trust for Ornithology, která shromažďuje hmotnosti živých ptáků, váží samci v průměru 840 gramů a samice 778 gramů. Je menší a štíhlejší než kachna divoká, uvádí příručka pro lovce baskické vlády (PDF, s. 85), i když příručka Kastilie a Leónu ji popisuje jako podobně velkou.
Samec a samice

- Samec. Je velmi nenápadný: převážně šedavý, s jemnou síťovitou kresbou, tmavým zobákem a černou zadní částí těla, uvádí příručka Kastilie a Leónu. SEO/BirdLife ho popisuje jako štíhlého ptáka s matným a jednotvárným peřím, ve svatebním šatu šedým.
- Samice. Je hnědá a podobá se samici kachny divoké, ale je štíhlejší a světlejší a má tmavý zobák s nažloutlými okraji, uvádí příručka baskické vlády; příručka Kastilie a Leónu upřesňuje, že na rozdíl od samice kachny divoké má strany zobáku oranžové.
- Zrcátko a nohy. Obě pohlaví mají černobílé zrcátko a bílé břicho, dobře viditelné v letu, uvádí příručka baskické vlády. SEO/BirdLife zdůrazňuje, že bílé zrcátko je hlavním znakem druhu a je vidět v letu i tehdy, když pták sedí nebo plave. U obou pohlaví a v každém věku jsou nohy žlutooranžové, uvádí příručka Kastilie a Leónu.
Na vodě se samec pozná podle šedého těla, tmavého zobáku a černé zadní části těla a u samice lze zahlédnout bílé zrcátko, uvádí příručka Kastilie a Leónu.
Mladí ptáci
Mladí ptáci se podobají samici, ale mají narezavělejší odstín, uvádí SEO/BirdLife, a také mají bílé, černě lemované zrcátko, uvádí příručka Kastilie a Leónu.
V letu

Zespodu mají obě pohlaví bílé břicho a shora, na zadní části křídla u těla, bílé, černě lemované zrcátko, pro tento druh velmi typické, uvádí příručka Kastilie a Leónu. SEO/BirdLife dodává, že v letu vynikají kromě bílého zrcátka i kaštanové skvrny na svrchní straně křídel.
Hlas
Je to poměrně tichá kachna, uvádí příručka Kastilie a Leónu. Samec vydává chraplavé a hluboké kvákání, jako „merc“, a samice suché „a aac a aac“, podobné hlasu samice kachny divoké, uvádí SEO/BirdLife.
Jak ji odlišit od jiných kachen
Toto jsou nejužitečnější rozlišovací znaky oproti kachnám, se kterými ji lze zaměnit; každý list je rozvádí podrobněji:
- Kachna divoká. Její samice se samici kopřivky podobá nejvíc. Samice kachny divoké má oranžový zobák s nahnědlou horní částí a fialovomodré zrcátko ohraničené vpředu i vzadu bílým proužkem, uvádějí SEO/BirdLife a příručka Kastilie a Leónu (PDF, s. 20); samice kopřivky má tmavý zobák s oranžovými stranami a bílé zrcátko.
- Hvízdák eurasijský. Také má na křídle bílou barvu, ale ve velkých plochách na jeho přední části, a zrcátko má zelené, uvádí příručka Kastilie a Leónu (PDF, s. 23). Samec má kaštanově rezavou hlavu s krémovým čelem a samice šedomodrý zobák, uvádí příručka baskické vlády (PDF, s. 86).
- Lžičák pestrý. Jeho samice je také hnědá, ale má velký lopatovitý zobák a zelené zrcátko, uvádí příručka baskické vlády (PDF, s. 88).
- Ostralka štíhlá. Je štíhlejší, s dlouhým krkem a špičatým ocasem, a její zrcátko je kovově zelené, lemované skořicovou a bílou barvou, uvádí příručka baskické vlády (PDF, s. 87); samice má ale zrcátko tmavě hnědé, bíle lemované, uvádí SEO/BirdLife.
- Čírka obecná. Je mnohem menší, měří 34 až 38 centimetrů, a má zelené zrcátko, uvádí příručka baskické vlády (PDF, s. 83).
Rozšíření a prostředí

Je rozšířená po velké části světa a má několik poddruhů. V palearktické oblasti žije poddruh strepera ve Velké Británii, v jižní Skandinávii, ve velké části střední a jižní Evropy (včetně Španělska), v Turecku, Rusku a ve Střední Asii, uvádí SEO/BirdLife.
Ve Španělsku jsou její hlavní hnízdiště v bažinách (marismas) při dolním toku Guadalquiviru, v deltě Ebra a v La Manche a roztroušeněji hnízdí v Aragonii, Extremaduře, v provinciích Toledo a Madrid, v Kastilii a Leónu, Álavě, Galicii, Asturii, Kantábrii a na východním pobřeží (Levante); hnízdí i na Baleárech, na Kanárských ostrovech je vzácná a nepravidelná a v Ceutě a Melille chybí, uvádí SEO/BirdLife. Podle III. atlasu hnízdních ptáků Španělska (Lorenzo, 2022) je rozšířená široce, ale ostrůvkovitě, protože závisí na mokřadech, a mezi lety 1998-2002 a 2014-2018 se její areál zřetelně rozšířil na celém území, hlavně v Extremaduře a v Kastilii a Leónu.
Nejjižnější evropské populace bývají stálé, i když na Pyrenejském poloostrově se kopřivky přesouvají kvůli suchům a při rozptylu mladých ptáků, uvádí III. atlas. V zimě přilétá značný počet kopřivek ze střední a severní Evropy, které zůstávají od října do března, uvádí SEO/BirdLife. Příručka baskické vlády ji popisuje jako druh, který táhne jen na krátké vzdálenosti, a v Baskicku jako protahujícího a zimujícího ptáka v malém počtu, sto až dvě stě kusů.
K hnízdění si vybírá mělké mokřady, nejraději se sladkou vodou, s vynořenou vegetací a ostrůvky, a v zimě obývá laguny, nádrže, přímořské bažiny a ústí řek, uvádí SEO/BirdLife. Při sčítání v roce 2007 bylo 43 % pozorování zaznamenáno na malých tůních a zemědělských nádržkách, 36 % na velkých nádržích a 12 % na řekách, uvádí III. atlas.
Potrava

Živí se převážně rostlinami: žere listy, stonky a kořeny vodních rostlin, na které dosáhne, když se na vodě překlopí a ponoří půl těla, což je obvyklý způsob krmení plovavých kachen; v menší míře žere i vodní hmyz a obilná zrna, uvádí SEO/BirdLife. Příručka baskické vlády dodává, že se krmí ve dne s ponořenou hlavou a někdy sbírá zrno na polích.
I když není příliš družná, krmí se obvykle v malých skupinách s jinými kachnami, zejména s kachnami divokými, a s lyskami, uvádí SEO/BirdLife. Její nocoviště bývají blízko míst, kde se krmí, uvádí příručka baskické vlády.
Rozmnožování

Jako u jiných kachen si samice vybírá partnera ustálenými postoji, na které samec odpovídá, a tok končí tím, že oba současně ponoří zobák do vody, uvádí SEO/BirdLife. Samice staví hnízdo blízko vody, dobře ukryté ve vynořené vegetaci nebo pod keřem: malou prohlubeň s větvičkami a listím vystlanou hojným prachovým peřím, uvádí SEO/BirdLife. K hnízdění nejraději volí ostrůvky v bažinatém terénu, uvádí příručka Kastilie a Leónu.
Snáší 6 až 15 světle růžových vajec, na kterých sedí sama 24 až 26 dní, a mláďata se líhnou najednou, za několik hodin opouštějí hnízdo a následují matku, s níž zůstávají asi 50 dní, než začnou létat, uvádí SEO/BirdLife. Příručka Kastilie a Leónu uvádí jednu snůšku 10 vajec a upřesňuje, že mladí ptáci pohlavně dospívají v jednom roce. Samec na začátku sezení hlídá hnízdo, ale brzy odlétá na místa, kde pelichá („mancada“), uvádí SEO/BirdLife.
Chování

Obvykle ji lze vidět v párech nebo v malých hejnech, která jen zřídka přesahují dvacet ptáků, v mokřadech s hojnou obojživelnou vegetací, rákosinami a porosty trsti, uvádí příručka Kastilie a Leónu. Příručka baskické vlády ji popisuje jako družnou a dost plachou, i když SEO/BirdLife upřesňuje, že není příliš družná.
Jak dlouho žije?
Typická délka života kopřivky obecné, která se dožije hnízdního věku (obvykle jednoho roku), je 4 roky, uvádí BirdFacts, podle níž je nejvyšší doložený věk kroužkované kopřivky 21 let a 3 měsíce, rekord z roku 1986. Evropský seznam rekordů dlouhověkosti EURING z roku 2023 (s. 3) uvádí jako dvě nejstarší kopřivky ptáka s britským kroužkem, který byl nalezen mrtvý ve věku 19 let a 6 měsíců, a ptáka s nizozemským kroužkem, který byl uloven ve věku 16 let a 3 měsíců.
Populace a ochrana
III. atlas nezískal dost údajů na odhad současné hnízdní populace. Předchozí atlas ji odhadl na 2 500 až 3 900 párů a sčítání hnízdících vodních ptáků v roce 2007 zjistilo kopřivky na 181 mokřadech, tedy na 7 % navštívených, s více než 3 800 pozorovanými ptáky a s průměrným odhadem 26 000 ptáků, ale s minimem jen 4 700 kvůli velké nepřesnosti údajů, uvádí monografie SEO/BirdLife o tomto sčítání (PDF, s. 40). SEO/BirdLife odhaduje španělskou populaci na 2 500 až 4 000 párů, s hlavními hnízdišti v bažinách při dolním toku Guadalquiviru, v deltě Ebra a v Tablas de Daimiel, a považuje ji za stabilní nebo mírně rostoucí. V deltě Ebra bylo v roce 2015 sečteno 645 párů a ve Valencijském společenství počet párů klesl z maxima 45 v roce 2005 na 7 v roce 2019, uvádí III. atlas.
V zimě činil průměr pro Španělsko 13 576 kopřivek v letech 1990 až 2009, s maximem 24 449, a nejvíce se jich soustřeďuje v bažinách při dolním toku Guadalquiviru, v deltě Ebra a na extremadurských nádržích Sierra Brava a Gargáligas, uvádí III. atlas a upozorňuje, že jako lovný druh se v zimě shromažďuje tam, kde má více klidu.
Hlavními hrozbami jsou ztráta nebo poškozování mělkých mokřadů, které obývá a které jsou dosti citlivé na znečištění a eutrofizaci, a vyrušování lidmi, uvádí SEO/BirdLife. Španělská Červená kniha ptáků (2021, s. 880 PDF) ji jako zimující druh hodnotí jako málo dotčenou a její hnízdní populaci neklasifikuje; tato kategorie nemá právní účinky. Není na seznamu volně žijících druhů se zvláštním režimem ochrany ani ve španělském katalogu ohrožených druhů.
Právní postavení ve Španělsku
V sezoně 2026-2027 se kopřivka obecná ve Španělsku loví ve 14 ze 22 území v tabulce tohoto oddílu, většinou od října do ledna nebo února; výjimkami jsou Menorca, kde lov začíná 26. září, Kastilie-La Mancha, kde lov končí 31. prosince, a Gipuzkoa, kde se smí lovit jen od 15. září do 22. listopadu. Lovit ji nelze na Ibize, Kanárských ostrovech, v Madridském společenství, Extremaduře, Galicii, Navarře ani v Regionu Murcia a na Formenteře není mezi lovnými druhy; tabulka uvádí pro každé území dny, denní limity a předpis.
K 25. říjnu 2026 je kopřivka obecná pod jménem Anas strepera na státním seznamu druhů, které se smějí lovit (Real Decreto 1095/1989, příloha I). Tyto údaje popisují španělské právo, nikoli české právo. Státní seznam je horní hranicí: každé autonomní společenství rozhoduje, zda a za jakých podmínek se loví, a stanoví pozemky a termíny (Ley 42/2007, zákon o přírodním dědictví a biologické rozmanitosti, článek 65).
Dále:
- Není na seznamu volně žijících druhů se zvláštním režimem ochrany ani ve španělském katalogu ohrožených druhů (Real Decreto 139/2011).
- Není na seznamu druhů, které se smějí prodávat na celém území Španělska: z kachnovitých uvádí jen kachnu divokou (Real Decreto 1118/1989). Kastilie-La Mancha výslovně stanoví, že se nesmí prodávat živá ani mrtvá.
- Směrnice 2009/147/ES o ochraně volně žijících ptáků ji uvádí v příloze II, části A, mezi druhy, které se smějí lovit v celé oblasti její působnosti v mezích právních předpisů jednotlivých států, ale ne v příloze III, mezi druhy, jejichž prodej je nebo může být povolen.
- Od 16. února 2023 je zakázáno střílet střelivem s obsahem olova 1 % a více v mokřadech nebo do sta metrů od nich a nosit takové střelivo při střelbě v mokřadech nebo cestou na ni (nařízení (EU) 2021/57). Ve Španělsku už předtím bylo zakázáno držet a používat olověné střelivo při lovu v mokřadech podle Ramsarské úmluvy a v mokřadech chráněných přírodních území (Real Decreto 581/2001); Ley 42/2007 tento zákaz rozšiřuje na mokřady soustavy Natura 2000 (článek 65.3.j) a Andalusie ho uplatňuje i na mokřady ze svého soupisu mokřadů (Inventario de Humedales de Andalucía).
Každé autonomní společenství stanoví termíny a podmínky, téměř vždy v předpisu pro každou sezonu (Kastilie a León je má stanovené v příloze II svého zákona o myslivosti); na Baleárech to dělá každá ostrovní rada a v Baskicku každá provinční rada. Tabulka shrnuje lov kopřivky obecné v sezoně 2026-2027; údaje byly ověřeny 25. října 2026 v úředních věstnících všech sedmnácti autonomních společenství. Data v závorkách jsou dopočítaná z nedělí, které uvádí daný předpis, a „bez vlastního limitu“ znamená, že předpis pro kopřivku žádný denní limit nestanoví, i když ho může stanovit technický plán honitby:
| Území | Loví se? | Období a dny | Denní limit | Předpis |
|---|---|---|---|---|
| Andalusie | Ano, kromě provincie Almería | Od 11. října 2026 do 31. ledna 2027, každý den; v okolí Doñany od 15. listopadu 2026 do 31. ledna 2027, v sobotu, v neděli a o svátcích. V provincii Almería je lov všech vodních ptáků zakázán | Mimo okolí Doñany bez vlastního limitu. V okolí Doñany 15 vodních ptáků na osobu a den za všechny lovné druhy dohromady; držitel honitby může před začátkem sezony zvolit místo toho kvótu pro celou honitbu podle jejího technického plánu | Ley 8/2003 o volně žijící flóře a fauně, příloha III.A; Resolución z 1. června 2026, BOJA č. 108, příloha; Orden z 5. července 2018, BOJA č. 134, články 6.2, 13.1.d a 13.2 |
| Aragonie | Ano | Od druhé říjnové neděle (11. října 2026) do 31. ledna 2027, ve dny podle ročního plánu každé honitby | Denní limit „čtyři kusy na lovce a den“ pro kopřivku obecnou, čírku a lysku černou | Orden MAT/897/2026 z 5. června, BOA č. 118, články 1.1.b, 6.2.d a 7.1 |
| Asturie | Ano | Od 18. října 2026 do 7. února 2027; ve čtvrtek, v neděli a o svátcích | 5 kachen na lovce a den při lovu pochůzkou a 5 na skupinu a den při lovu v rojnici | Resolución z 9. března 2026, BOPA č. 56, body 3.1, 3.3, 3.4 a 3.6 |
| Baleáry: Mallorca | Ano | V honitbách od 12. října 2026 do 31. ledna 2027, v úterý, ve čtvrtek, v sobotu, v neděli a o svátcích; na volných pozemcích obcí zapojených do rámcového plánu do 30. ledna, ve čtvrtek a v sobotu | 8 kachen na lovce a den, z toho nejvýše 2 jiného druhu než kachna divoká (předpis dodává „nejvýše 1 kus každého druhu“, což příloha vztahuje na hvízdáka eurasijského a poláka velkého); v honitbách zvláštního nebo intenzivního režimu podle technického plánu | BOIB č. 68 (Mallorca), body 2.1 a 2.2 a přílohy II a III |
| Baleáry: Menorca | Ano | Od 26. září 2026 do 31. ledna 2027; v úterý, ve čtvrtek, v sobotu, v neděli a o svátcích | 6 kachen na lovce a den, z toho nejvýše 4 kachny divoké a 1 kachna ostatních lovných druhů; v honitbách zvláštního nebo intenzivního režimu podle technického plánu | BOIB č. 83 (Menorca), body 1.1 až 1.3 a příloha |
| Baleáry: Ibiza | Ne | Není mezi lovnými druhy | — | BOIB č. 76 (Ibiza), bod 1.1 |
| Baleáry: Formentera | Není mezi lovnými druhy | Příloha III, rámcový plán pro volné pozemky, stanoví pro „vodní ptáky“ obecné období od 18. října 2026 do 7. února 2027, aniž by jmenovala jakýkoli druh | — | BOIB č. 88 (Formentera), bod 1.1 a příloha III |
| Kanárské ostrovy | Ne | Lov drobné zvěře se omezuje na králíka, orebici berberskou, orebici rudou, křepelku a holuba skalního | — | Orden z 15. června 2026, BOC č. 126, článek 2.b |
| Kantábrie | Ano, kromě rezervace Saja | Od 12. října 2026 do 31. ledna 2027; v úterý, ve čtvrtek, v sobotu, v neděli a o svátcích, pochůzkou nebo z pevného stanoviště. Nařízení pro regionální loveckou rezervaci Saja uvádí z ptáků jen bekasinu otavní, sluku lesní a holuba hřivnáče | 15 kusů na lovce a den za všechny lovné ptáky dohromady | Orden DES/07/2026 z 6. března, BOC č. 49, články 4.5, 5.1 a 13 a příloha I; Orden DES/09/2026, BOC č. 60, článek 2.1 |
| Kastilie-La Mancha | Ano | Od 15. října do 31. prosince 2026. Lov je zakázán na lagunách Honda, Llana de la Yunta, El Rubio a El Mojón (Guadalajara) | 2 kopřivky na lovce a den. Nesmí se prodávat živá ani mrtvá | Orden 83/2026 z 9. června, DOCM č. 110, články 1.1.b, 3 a 13.1 |
| Kastilie a León | Ano | Od čtvrté říjnové neděle (25. října 2026) do čtvrté lednové neděle (24. ledna 2027); ve čtvrtek, v sobotu, v neděli a o svátcích | Bez vlastního limitu | Ley 4/2021 z 1. července o myslivosti a udržitelném hospodaření se zvěří v Kastilii a Leónu, přílohy I a II |
| Katalánsko | Ano, jen v Terres de l'Ebre | Od druhé říjnové neděle (11. října 2026) do první únorové neděle (7. února 2027). Na pozemcích společného využití v neděli a o celostátních a regionálních svátcích; v honitbách se zvláštním režimem, kde se loví vodní ptáci, nejvýše tři dny v týdnu a navíc o celostátních a regionálních svátcích | Bez vlastního limitu | Resolución ARP/2305/2026 z 6. července, DOGC č. 9704, body 1.3, 2.1.1, 2.1.5 a 3.1.1.1; Orden ze 17. června 1999, DOGC č. 2922, příloha 1 |
| Madridské společenství | Ne | Nařízení neuvádí žádného vodního ptáka | — | Orden 2511/2026 z 25. června, BOCM č. 159, článek 2 |
| Valencijské společenství | Ano, v honitbách a oblastech řízeného lovu; v oblastech společného lovu jen se sokolnickými dravci | Od 12. října 2026 do 14. února 2027 (rozhodnutí uvádí „12. října 2025“, ale Orden 13/2022 v článku 10 stanoví začátek na 12. října). V mokřadech El Hondo, Salinas de Santa Pola a El Hondo de Amorós od 1. listopadu 2026 a v Albufeře podle kalendáře každé honitby. V oblastech společného lovu jen se sokolnickými dravci, od 12. října 2026 do 3. ledna 2027, každý den | Bez vlastního limitu; technický plán každé honitby může období zkrátit | Resolución z 22. června 2026, DOGV č. 10393, kapitola I, bod 2, a kapitola II, oddíl první, bod 3; Orden 13/2022, DOGV č. 9403, články 2.1.b a 10 |
| Extremadura | Ne | Není v tabulce loveckých období sezony 2026/2027 | — | Resolución z 23. března 2026, DOE č. 60; tabulka loveckých období 2026/2027 opravená v DOE č. 62 |
| Galicie | Ne | Není mezi vodními ptáky, kteří se smějí lovit | — | Resolución z 13. května 2026, DOG č. 91, článek 16.1.l |
| La Rioja | Ano | Od 12. října 2026 do 31. ledna 2027; pochůzkou a v rojnici v úterý, ve čtvrtek, v neděli a o svátcích | Bez vlastního limitu | Orden AGM/33/2026 z 1. července, BOR č. 126, články 1.1.d a 6.3 |
| Navarra | Ne | Z vodních ptáků nařízení povoluje jen husu velkou, čírku obecnou, kachnu divokou, lysku černou, čejku chocholatou a bekasinu otavní | — | Orden Foral 195E/2026 z 23. června, BON č. 134, článek 15.1 |
| Baskicko: Álava | Ano | Od 12. října 2026 do 31. ledna 2027; ve čtvrtek, v sobotu, v neděli a o svátcích, jen v honitbách, protože na pozemcích společného využití je lov zakázán | Bez vlastního limitu | Orden Foral 225/2026, BOTHA č. 84, články 1.1, 3.1 a 3.4 |
| Baskicko: Bizkaia | Ano | Od 12. října 2026 do 31. ledna 2027, každý den | Bez vlastního limitu | Orden Foral 4194/2026, BOB č. 129, články 4.g a 39 |
| Baskicko: Gipuzkoa | Ano | Od 15. září do 22. listopadu 2026, každý den | Bez vlastního limitu | Orden Foral 582/2026, BOG č. 133, články 1.1 a 2.2 |
| Region Murcia | Ne | Nařízení neuvádí mezi lovnými druhy žádnou kachnu | — | Orden o loveckých obdobích sezony 2026/2027, BORM č. 98, článek 2 |
Termíny v tabulce nenahrazují platné nařízení nebo rozhodnutí jednotlivých společenství ani technický plán honitby, které stanoví dny, limity a způsoby lovu. Před lovem je nutné ověřit předpis daného společenství a povolení pro honitbu.
Podle příručky Kastilie a Leónu se kopřivka obecná loví se zbraní a se sokolnickými dravci, pochůzkou („al salto“), v rojnici („a rabo“ a „en mano“) a na čekané. Kopřivky se loví hlavně na společných lovech pořádaných na jiné kachny, například na kachny divoké, a během tahu lze nějakou vyplašit pochůzkou na potocích a větších vodních tocích, uvádí příručka baskické vlády.
Zdroje a datum revize
Redakční revize a kontrola zdrojů: 25. října 2026. Popsané předpisy jsou španělské a evropské předpisy platné ve Španělsku; údaje o populaci jsou nejnovější, které uvedené zdroje zveřejňují.
- SEO/BirdLife — Guía de aves: Ánade friso
- SEO/BirdLife — III Atlas de las aves en época de reproducción en España: Ánade friso (Lorenzo, 2022)
- SEO/BirdLife — Aves acuáticas reproductoras en España. Población en 2007 y método de censo (Palomino y Molina, 2009)
- SEO/BirdLife — Libro Rojo de las Aves de España (2021)
- Junta de Castilla y León — Temario del examen del cazador (v. 2024), bod 2.2.4
- Baskická vláda — Manual del cazador (2020), kapitola 4, list 5
- British Trust for Ornithology — BirdFacts: Gadwall
- EURING — evropský seznam rekordů dlouhověkosti (2023)
Časté otázky o kopřivce obecné
Jak poznat kopřivku obecnou?
Podle bílého zrcátka, bílé, černě lemované skvrny na zadní části křídla u těla, která je nejtypičtějším znakem druhu a je dobře vidět v letu i na sedícím nebo plovoucím ptákovi, uvádějí SEO/BirdLife a příručka ke zkoušce lovce Kastilie a Leónu. Samec je šedý, jemně vlnkovaný, s černou zadní částí těla a tmavým zobákem, samice je hnědá. U obou pohlaví a v každém věku má žlutooranžové nohy a v letu je vidět bílé břicho.
Čím se samice kopřivky obecné liší od samice kachny divoké?
Jsou si velmi podobné, protože obě jsou hnědé, ale samice kopřivky je štíhlejší a světlejší, má tmavý zobák s oranžovými nebo nažloutlými stranami a je u ní vidět bílé zrcátko, uvádějí příručka Kastilie a Leónu a příručka pro lovce baskické vlády. Samice kachny divoké má oranžový zobák s nahnědlou horní částí a fialovomodré zrcátko ohraničené vpředu i vzadu bílým proužkem, uvádějí SEO/BirdLife a příručka Kastilie a Leónu.
Kde kopřivka obecná hnízdí ve Španělsku?
V mělkých mokřadech ve velké části Španělska. Její hlavní hnízdiště jsou v bažinách (marismas) při dolním toku Guadalquiviru, v deltě Ebra a v La Manche a roztroušeně hnízdí i v dalších autonomních společenstvích a na Baleárech, uvádí SEO/BirdLife. III. atlas hnízdních ptáků Španělska zaznamenal od let 1998-2002 výrazné rozšíření jejího areálu, hlavně v Extremaduře a v Kastilii a Leónu, ale současnou početnost odhadnout nedokázal; předchozí atlas ji odhadl na 2 500 až 3 900 párů.
Kolik kopřivek obecných zimuje ve Španělsku?
V letech 1990 až 2009 zimovalo ve Španělsku v průměru 13 576 kopřivek, s maximem 24 449, uvádí III. atlas, podle něhož se soustřeďují hlavně v bažinách při dolním toku Guadalquiviru, v deltě Ebra a na extremadurských nádržích Sierra Brava a Gargáligas. K ptákům, kteří ve Španělsku žijí celý rok, se v zimě přidávají kopřivky ze střední a severní Evropy, které tam zůstávají od října do března, uvádí SEO/BirdLife.
Čím se kopřivka obecná živí?
Hlavně rostlinami: listy, stonky a kořeny vodních rostlin, na které dosáhne, když se na vodě překlopí a ponoří půl těla, jako ostatní plovavé kachny, uvádí SEO/BirdLife. V menší míře žere vodní hmyz a obilná zrna. Obvykle se krmí v malých skupinách s jinými kachnami, zejména s kachnami divokými, a s lyskami.
Jak dlouho žije kopřivka obecná?
Typická délka života kopřivky obecné, která se dožije hnízdního věku (obvykle jednoho roku), je 4 roky, uvádí British Trust for Ornithology; podle ní je nejvyšší doložený věk kroužkované kopřivky 21 let a 3 měsíce, rekord z roku 1986. Seznam dlouhověkosti EURING z roku 2023 uvádí jako dvě nejstarší kopřivky v Evropě ptáka s britským kroužkem, který byl nalezen mrtvý ve věku 19 let a 6 měsíců, a ptáka s nizozemským kroužkem, který byl uloven ve věku 16 let a 3 měsíců.
Kde a kdy se smí kopřivka obecná lovit ve Španělsku v sezoně 2026-2027?
Ve většině autonomních společenství. K 25. říjnu 2026 je kopřivka obecná na státním seznamu druhů, které se smějí lovit (Real Decreto 1095/1989, příloha I), a každé autonomní společenství rozhoduje, zda a za jakých podmínek se loví (Ley 42/2007, článek 65). Tyto údaje popisují španělské právo, nikoli české právo. Loví se v Andalusii (kromě provincie Almería), Aragonii, Asturii, na Mallorce a Menorce, v Kantábrii (kromě regionální lovecké rezervace Saja), Kastilii-La Manche, Kastilii a Leónu, Katalánsku (jen v Terres de l'Ebre), Valencijském společenství, La Rioji, Álavě, Bizkaii a Gipuzkoi, většinou od října do ledna nebo února; Kastilie-La Mancha končí 31. prosince a v Gipuzkoi se loví od 15. září do 22. listopadu. Neloví se na Ibize, Kanárských ostrovech, v Madridském společenství, Extremaduře, Galicii, Navarře ani v Regionu Murcia a na Formenteře není mezi lovnými druhy. Denní limity platí v Kastilii-La Manche (2 kopřivky na lovce a den), v Aragonii (4 kusy na lovce a den pro kopřivku, čírku a lysku), na Mallorce (2 kachny jiného druhu než kachna divoká), na Menorce (1), v Asturii (5 kachen), v Kantábrii (15 kusů za všechny ptáky dohromady) a v okolí Doñany (15 vodních ptáků).
Další druhy ze stejné skupiny
Skupina: Vrubozobí a další vodní ptáci
- Čírka obecná (Anas crecca)
- Husa velká (Anser anser)
- Hvízdák eurasijský (Mareca penelope)
- Kachna divoká (Anas platyrhynchos)
- Lyska černá (Fulica atra)
- Lžičák pestrý (Spatula clypeata)
- Ostralka štíhlá (Anas acuta)
- Polák chocholačka (Aythya fuligula)
- Polák velký (Aythya ferina)
- Racek středomořský (Larus michahellis)
- Zrzohlávka rudozobá (Netta rufina)