Mascul de rață Pintail într-o lagună arătând gâtul lung și coada conică

Autor:

Specie de vânat: rață malard

Rața cu coadă (Anas acuta), cunoscută și sub denumirea de „Rață cu coadă de pucioasă” sau „Răța de rândunică de nord”, este una dintre cele mai elegante rațe din fauna iberică. Gâtul ei lung și silueta zveltă o dovedesc. Această specie de pasăre migratoare anseriformă din familia Anatidae se reproduce în nordul Eurasiei și în America de Nord.

Ilustrații generate cu IA în scop educativ.

Identificare

Rața Pintail este o rață zveltă de dimensiuni considerabile. Un mascul măsoară între 59 și 76 cm lungime și poate cântări de la 450 la 1360 de grame. Masculii sunt mai mari decât femelele, deoarece o femelă măsoară de obicei între 51 și 64 cm și cântărește între 454 și 1135 de grame.

Masculul are un gat lung si o coada conica. Penajul său în timpul sezonului de reproducere este contrastant maro-ciocolată și alb. De asemenea, capul și gâtul sunt maro ciocolată. Pieptul este alb, în ​​timp ce aripile sale sunt maro, cu o oglindă verde metalizată care se întoarce în negru spre interior. Femelele sunt dungi și dungi, dar mai deschise și mai puțin maro, mai cenușii. Oglinda sa este întunecată, mai maro decât la mascul.

Rațe Pintail în zone umede deschise cu lagune și vegetație de mlaștină

Distribuție și habitat

Rața Pintail este o pasăre migratoare care provine din nordul și centrul Europei și din Islanda. De obicei iernează în Peninsula Iberică. Aceasta este o specie acvatică care preferă lagunele, iazurile și mlaștinile salmastre sau dulci cu vegetație de mlaștină.

Această pasăre de zone umede deschise cuibărește pe pământ și adesea departe de apă.

Mâncare

Mallards se hrănesc iarna cu materiale vegetale, cum ar fi semințele și rizomii plantelor acvatice. De asemenea, uneori se pot hrăni cu rădăcini, boabe și alte semințe de câmp. Dar în timpul sezonului de reproducere, se hrănesc în principal cu insecte acvatice, moluște și crustacee.

Această specie se hrănește la suprafață și își scufundă capul, în timp ce restul corpului rămâne deasupra apei. Astfel, poate ajunge la plante cu adâncimi mici, mai ales în timpul amurgului și nopții, deoarece acestea își petrec cea mai mare parte a zilei odihnindu-se. Gâtul le permite să ajungă la alimente care au până la 30 cm adâncime.

Habitat de reproducere a mallardului printre vegetația uscată din apropierea unei lagune

Redare

La vârsta de un an, ambele sexe ating maturitatea sexuală. Masculul se expune înotând lângă femela cu capul jos și ridicat, în timp ce fluieră continuu. Un grup de masculi pot urmări femela în zbor, dar acest lucru se termină când doar unul rămâne în urma ei. Copulația are loc în apă.

Sezonul de reproducere este între aprilie și iunie. Cuiburile lor sunt construite pe pământ, ascunse printre vegetație și departe de apă în locuri uscate. Acestea constau dintr-o gaură de mică adâncime care va fi acoperită cu material vegetal și puf. Femela depune un ou pe zi, un total de șapte până la nouă ouă de culoare crem. Femela va fi, de asemenea, responsabilă de incubarea lor singură timp de 22 până la 24 de zile.

Comportament

Acestea sunt rațe năucitoare, cu un zbor relativ rapid de clapete rapide și puțin adânci. Ei înoată drept în apă și cu gâtul uneori întins, împreună cu coada ridicată.

Este o pasăre tăcută, dar uneori masculul scoate un sunet foarte melodios pe care îl emite atât în ​​zbor, cât și când se pozează. Este ceva asemănător cu cel al tealului comun. Pe de altă parte, femelele emit scârțâituri guturale scăzute, care seamănă cu cele ale Mallardului.

Măsuri de management al vânătorii

Aceasta este o specie de vânătoare în Spania, dar se știe că vânătoarea sa este mai tehnică și este supusă unei supravegheri stricte din cauza fluctuațiilor populațiilor sale migratoare.

La fel ca și restul rațelor, perioada de vânătoare este între octombrie și sfârșitul lunii ianuarie. Trebuie avut în vedere că Rața Pintail este mai puțin abundentă decât Mallardul; prin urmare, multe Comunități Autonome impun cote specifice care sunt limitate la unul sau două exemplare per vânător pe zi.

Întrebări frecvente despre rața malard

Ce este pindul?

Pinta (Anas acuta), numită și rândunica nordică sau rândunica nordică, este o rață migratoare cu gât lung și silueta zveltă, care se reproduce în nordul Eurasiei și în America de Nord.

Cum se identifică coada piletului?

Masculul are gatul lung, coada conica, capul maro ciocolata si sanul alb. Femelele sunt mai deschise la culoare, dungi și dungi, cu un ochelari mai închis, maroniu.

Unde locuiește pitula?

Provine din nordul și centrul Europei și din Islanda și iernează în Peninsula Iberică. Preferă lagunele, iazurile și mlaștinile salmastre sau dulci cu vegetație de mlaștină.

Cu ce se hrănește?

Iarna consumă semințe, rizomi de plante acvatice, rădăcini, boabe și alte semințe. În timpul sezonului de reproducere încorporează insecte acvatice, moluște și crustacee.

Cum se reproduce?

Sezonul de reproducere durează din aprilie până în iunie. Cuibărește pe pământ, departe de apă și printre vegetație; femela depune șapte până la nouă ouă și incubează singură timp de 22 până la 24 de zile.

De ce ar trebui să se țină cont în gestionarea vânătorii?

Vânătoarea lor este tehnică și este atent monitorizată din cauza fluctuațiilor migratorii. Fiind mai puțin abundent decât mallardul, multe comunități limitează cota la unul sau două exemplare per vânător pe zi.