
Ehiza-espeziea: Zurita usoa
Zuritako usoa (Columba oenas) hegazti kolunbiformearen espeziea da, Columbidae familiakoa, eta hiru uso iberiarretatik azkarrena izateagatik bereiz daiteke. Hegazti hau jatorriz Europan dago, baita Asiako mendebaldean eta Marokokoa ere.

Identifikazioa
Zuritako usoak 30 eta 33 cm artean neurtzen du, eta 250 eta 350 gramo arteko pisua izan dezake. Uso txikia da hau eta usoa baino ilunagoa. Etxeko usoaren oso antzekoa da ere, baina txikiagoa izatearen eta lumajean gris uniformeagoa izatearen aldearekin.
Kolore hori bere hegoen azpian ere badago, eta horrek beste uso mota batzuetatik bereizten du. Zuritako usoan ikus daitekeen beste kolore bat bere begiak beltzak direla da, etxeko usoarenak horiak direnean. Bere mokoa gorrixka da punta horiarekin, eta hankak gorriak dira.

Banaketa eta habitata
Uso hau Afrikako ipar-mendebaldean eta Europako gehienean ugaltzen da, baita Turkestan eskualdean eta Asia erdialdean ere. Europako gainerako hegazti ugarirekin gertatzen den bezala, Zuritako usoak negua egiten du Iberiar penintsulan. Usakumearen eremu berdinetan egiten du. Gainera, badirudi populazio sedentario batek habia egiten duela Espainia osoan.
Hegazti honek mendietan, baso irekietan, larreetan eta zuhaitz helduak dituzten laborantza eremuetan egotea gustatzen zaio. Aterpea hartzeko zuloak badituzte, askoz hobe beraientzat. Era berean, habia egiteko itsaslabarrak eta eraikinak erabiltzea gustatzen zaio.

Janaria
Zuritako usoa espezie hertsiki graniboroa da. Honi asko gustatzen zaizkio lekale haziak, zerealak eta basa belar txikiak ere. Iberiar neguko auzoetan ezkurrak jaten dituzte batez ere.
Belardietan, basoetan eta zelai irekietan elikatzen da, elikagaiak hartzeko leku aproposak baitira.

Erreprodukzioa
Hegazti honek bi hilabetetan hiru ume izateko gai da. Ugalketa-aldia martxotik irailera bitartekoa da. Emea zein arrak inkubazioaz arduratzen dira, gutxi gorabehera 17 egun irauten baitu.
Denbora hori amaitzen denean, txitoek beste 28 egun beharko dituzte hegan egiteko. Uso hauek denboraldian bitan egiten dituzte habiak, orokorrean zuhaitz zaharren zuloetan egiten dituzte habiak, eta ez diote material handirik ematen habiari.

Portaera
Bere ohiturak usakumearen oso antzekoak dira, baina hegaldi arin, bizkor eta zaratatsuagoa du. Hegazti hau gregarioa da eta usoak sortutakoak bezain handiak ez diren artaldeak eratzen ditu.
Askotan, uso hau artalde mistoetan bil daiteke. Gainera, oso txori susmagarria da, eta harritzea zaila. Udaberri eta udako sasoietan, behin eta berriz egiten dute "woo-cuu" soinua.

Ehiza kudeatzeko neurriak
Espainian ehiza-espeziea da, baina erabilera usoarena baino txikiagoa da, bertako populazioak lokalizatuagoak direlako. Ehiztari batzuek tiro egiten diete uso gazteak direla pentsatuz.
Zuritako Usoa ordena itxietako usoen kuota orokorrean sartzen da, nahiz eta autonomia erkidego bakoitzeko araudia kontsultatzea komeni den.
Zuritako usoari buruzko ohiko galderak
Zer da Zuritako usoa?
Zuritako usoa (Columba oenas) uso iberiar txiki eta azkarra da, lumaje gris uniformea duena. Europan, Asiako mendebaldean eta Marokoko ohikoa da.
Zertan ezberdintzen da beste usoetatik?
Usoa baino txikiagoa eta ilunagoa da, ez ditu orban zuririk lepoan eta gris uniformeagoa erakusten du. Begiak beltzak dira, mokoa gorrixka da punta horiarekin eta hankak gorriak.
Non bizi da Zuritako usoa?
Mendiak, baso irekiak, larreak eta zuhaitz helduak dituzten laboreak erabiltzen ditu. Aterpe eta habia egiteko zuloak hobesten ditu, eta itsaslabarrak eta eraikinak ere erabil ditzake.
Zertaz elikatzen da?
Hertsiki graniboroa da. Lekale haziak, zerealak, basabelar txikiak eta, bere neguko iberiar auzoetan, batez ere ezkurrak kontsumitzen ditu.
Zer hartu behar da kontuan zure ehizaren kudeaketan?
Espainian ehiza-espeziea den arren, bere erabilera usoa baino txikiagoa da, bertako populazioak lokalizatuagoak direlako. Komeni da eskualdeko araudia berrikustea eta uso gazteekin nahastea saihestea.