Egur usoa haritz baten gainean jarrita Mediterraneoko larre batean

Ehiza-espeziea: Usoa

Usakumea (Columba palumbus), Uso Usa bezala ere ezaguna, Columbidae familiako hegazti kolunbiformea da. Uso sendo hau Espainia osoan hedatuta dago eta espezie migratzaile hutsa izatetik herrialdeko ugarienetakoa izatera igaro da.

Usakumea profilean lepoko orban zuriak eta gorputz sendoa erakusten ditu

Identifikazioa

Baso-usoa Europako usorik handiena da. Honek 41 eta 45 cm artean neur dezake, eta 300 eta 615 gramo arteko pisua. Hori dela eta, uso sendotzat hartzen da bere burua gainerako gorputza baino apur bat txikiagoa duena.

Bere lumajea gris urdinxka da bere bizkarrean, nahiz eta zertxobait argiagoa bere azpialdean. Bularrean ardozko ñabardurak ditu, eta banda beltz batean amaitzen den isatsa. Nabarmentzekoak dira, halaber, orban zuriak lepoaren bi aldeetan eta marra zuri bat hegal bakoitzaren goiko aldean. Hauek oso ikusten dira hegan egitean.

Mokoa laranja da eta hankak gorrixkak. Bi sexuek kolore antzekoak dituzte. Dena den, ale gazteen kasuan, lepoan orban zuririk gabeko tonu arreak ikus daitezke.

Usakumeak harizti eta belardi mediterraneoko larre batean

Banaketa eta habitata

Hegazti hau Afrikako mendebaldean eta ipar-mendebaldean ugaltzen da, baita Europako gehienetan ere. Espainian, ondo banatuta dagoen espezie arrunta bihurtu da, Kanarietan izan ezik. Negu egiteko joera du atzerriko hegaztiek hartzen duten eremuan, ia lurralde osoan habia eginez.

Kontuan izan behar da Espainiako Usakumeen populazioaren gehiengoa jada sedentarioa dela. Hau da, bi mota izango dira. Espainian ugaltzen direnak, eta urrian Pirinioak zeharkatzen dituzten milioika ale.

Lur lauak, artadiak eta harizti mediterraneoak nahiago ditu habitat gisa.

Udazkenean haritz azpian ezkurrez elikatzen diren usoak

Janaria

Uso hau landare-gaiaz elikatzen da, hala nola zuhaitz hosto gazteak. Baita baso edo belardietan bilduko dituzten belar landareak, haziak eta hainbat fruitu ere. Udazkenean nahiago du ezkurrak eta pikuak jatea, neguan, berriz, haziak.

Bere neguko iberiar auzoetan artadi eta arto-ezkur kantitate handia kontsumituko du. Elikadura osatzen duten beste elikagai batzuk larbak, intsektu batzuk eta araknido bigunak dira.

Egur uso parea harizti batean adar-habi baten ondoan

Erreprodukzioa

Haien ugalketa-aldia oso malgua izateagatik da ezaguna. Espainian, hau martxoan hasten da eta abuztura edo irailera arte iraun dezake. Horrela, urtean hiruzpalau errunaldi egin ahal izatea, klimak ahalbidetzen badu. Udaberri euritsuak dira mesedegarrienak.

Habia adar hauskor eta lauekin egiten dute, zuhaitzetan jartzen dituztenak. Emeek normalean bi arrautza zuri jartzen dituzte.

Larre baten eta zelai irekien gainean hegan egiten duten uso-taldea

Portaera

Artalde txikiak osatuko dituen espezie gregarioa da. Bere hegaldiari dagokionez, zuzena eta azkarra da. Baina jateko orduan, haziak eta fruituak jaten dituen bitartean mugituko da. Normalean denbora asko ematen du zuhaitzetan eserita, baita eroale elektrikoko harietan edo teilatuetan ere.

Emeak arrak baino isilagoak dira. Erabilitako alarma-nota “cuorr” da, eta sehaska-kanta “cuccuuu-cuc”.

Usakumeak larre eta sastoen arteko pasabide natural bat zeharkatzen

Ehiza kudeatzeko neurriak

Usakumea abuztuaren erdialdean ehizatzen da normalean, eta urte horretako espeziearen baldintzen araberakoak izango dira esleitutako kuotak. Baina, oro har, kuotak 10 eta 15 ale bitartekoak izan daitezke ehiztari bakoitzeko eguneko. Hau da, kasuan kasuko autonomia-erkidegoaren arabera aldatzen den arren.

Usakumeari buruzko maiz egiten diren galderak

Zer da usaumea?

Usakumea (Columba palumbus) uso sendoa eta hedatua da Espainian. Batez ere espezie migratzailea izatetik herrialdean populazio sedentario asko izatera igaro da.

Nola ezagutu dezaket usakume bat?

Europako usorik handiena da, gorputz sendoa, lumaje gris urdinxka, ardo koloreko bularra, orban zuriak lepoaren bi aldeetan eta hegaletan ikusten diren marra zuriak hegaldietan.

Zein habitat nahiago duzu?

Lur lauak, artadiak eta harizti mediterraneoak nahiago ditu. Espainian ondo banatuta dago, Kanarietan izan ezik, eta dagoeneko populazio asko ugaltzen dira lurraldean.

Zer jaten du usakumeak?

Landare-gaiaz elikatzen da: hosto gazteak, landare belarkarak, haziak eta fruituak. Udazkenean eta neguan, artadi eta artoizko ezkurrak nabarmentzen dira, nahiz eta elikadura larba, intsektu eta araknido bigunekin osa dezakezun.

Nola arautzen da bere ehiza-erabilera?

Usakumea abuztuaren erdialdetik aurrera ehizatzen da normalean, espeziearen egoeraren eta autonomia erkidego bakoitzaren araudiaren araberakoak diren kuotak.

Valoraciones de esta especie

Guardando…
Cargando valoraciones...