Harkaitz-usoa Mediterraneoko harkaitz batean kokatuta, zelai lehorren ondoan

Ehiza-espeziea: Harkaitz-usoa

Harkaitz-usoa (Columba livia), Columbida familiako hegazti kolunbiformearen espeziea, ezagutzen ditugun etxeko eta hiriko uso guztien arbasoa da. Ale hau Eurasiako hegoaldeko eta Afrikako iparraldekoa da.

Harkaitz-usoa profilean, lumaje urdin-grisarekin, lepo metalizatuarekin eta hegal-barra beltzekin

Identifikazioa

Harkaitz Usoak 30 eta 33 cm artean neurtzen du, eta 250 eta 350 gramo arteko pisua izan dezake. Uso honek itxuraz oso antzekoa du etxeko usoaren, zeina sortu baitzuen. Oso bitxia gertatzen da Harkaitz Usoarekin, eta hori da zaila dela populazio basatiak etxekoetatik bereiztea. Populazio basatiak gero eta gutxiago dira.

Urdin-grisa da hegazti honetan nagusi den kolorea. Bere burua, bularra, sabelaldea, bizkarra eta buztana bezalako zatiak dira kolore hau. Honek ere orban berde eta gorrixka metaliko bat du lepoaren alboetan. Bere bizkarra zuria da, eta bere hegoak gris urdinxka gainean, bi barra beltz izateaz gain. Mokoa beltzaxka da argizari zuriarekin, hankak, berriz, gorriak.

Harkaitz usoak arroketan eta ibaietako arroiletan paisaia mediterraneoan

Banaketa eta habitata

Harkaitz-usoa Europa hegoaldean, Afrikako iparraldean eta Asiako hego-mendebaldean banatzen da modu naturalean. Baina etxekotu ondoren bere hedapena kontinente gehienetara zabaldu zen. Europan Espainian, Frantzian eta Portugalen ugari hedatzen da.

Harkaitz-usoari zuhaitzetan ibiltzea gustatzen zaio, baita harkaitz hormetan eta lurrean ere. Bere habitat naturala bada ere, kostaldeko itsaslabarretan, ibaien arroiletan eta barnealdeko sakanetan egotea gustatzen zaio. Espainian, zehazki, talde txikietan egiten du habia harrietan.

Harkaitz-usoak haziez eta zerealez elikatzen dira Mediterraneoko zurtoin batean

Janaria

Uso hau haziez elikatzen da batez ere. Graniboroa da, eta oso gustuko ditu lekaleak, hala nola dilistak eta basa-txitxirioak. Zereal alea ere bai.

Basatian, usoek belar haziak eta baia jaten dituzte. Hiriguneetan, zaborrontzietan aurkitutako janari-hondakinez elikatu daitezke.

Harkaitz-uso parea itsaslabarreko habia-erlaitz baten ondoan

Erreprodukzioa

Harkaitz-usoak labar-ertz edo kobazuloetan egiten du habia. Ugaltze-gaitasun handia dute, elikagaiak egonez gero urtean zehar ugaltzeko gai dira. Bi arrautza zuri jar ditzakete. Ohikoa da emea dagoeneko hurrengo hatzapada inkubatzen egotea arrak aurreko txitak elikatzen amaitzen duen bitartean.

Emeak jariatze nutritiboa sortzen du bere kumeentzat. Horrek biziraupen handia bermatzen du bere txitoetan.

Harkaitz usoak hegaldi azkar batean harkaitz horma baten ondoan

Portaera

Harkaitz-usoaren hegaldia zuzena eta azkarra da bere hegoen astindu azkarrekin. Bakarrik, binaka eta talde txikitan ikus daitezke. Uso hegalari arina da, eta oso azkarra bira zorrotzekin.

Gainera, oso gregarioak dira. Kolonietan bizi dira, eta hauek dozenaka eta ehunka ale izan daitezke. Bere ahotsa etxeko usoarena bezalakoa da: “uu-ruu-cuu”.

Harkaitz-usoak ehizatzeko habitata harkaitz eta zereal-soroen artean

Ehiza kudeatzeko neurriak

Espainian ehiza-espezie bat da. Postu finkoetan ehizatzen da bazkalekuetarako eskaileretan edo habia egiteko guneetan. Oro har, haitz-usoa autonomia-erkidego bakoitzeko ordena itxietako usoen kuota globalaren barruan sartzen da.

Harkaitz-usoari buruzko maiz egiten diren galderak

Zer da haitz usoa?

Harkaitz-usoa (Columba livia) Columbidae familiako hegazti kolunbiformea da eta etxeko eta hiriko usoen arbasoa da. Eurasiako hegoaldeko eta Afrikako iparraldeko jatorria da.

Nola identifikatzen da haitz-usoa?

30 eta 33 cm artean neurtzen du eta 250 eta 350 g artean pisatzen du. Urdin-grisa nagusitzen da, lepo distiratsu berde eta gorrixka, koipe zuria, bi barra beltz hegaletan, moko beltzxka argizari zuriarekin eta hanka gorriak.

Zein da bere habitat naturala?

Bere habitat naturalean kostaldeko itsaslabarrak, ibaien arroilak eta barnealdeko sakanak hartzen ditu. Espainian harkaitzetan talde txikitan egiten du habia, nahiz eta zuhaitzetan eta lurrean ere egon daitekeen.

Zertaz elikatzen da?

Funtsean graniboroa da. Belar-haziak, basa-lekaleak, zereal-aleak eta baia jaten ditu; Hiriguneetan ere janari-hondakinez elikatu daiteke.

Nola kudeatzen da zure ehiza?

Espainian ehiza-espezie bat da. Normalean posizio finkoetan ehizatzen da bazkalekuetarako edo habia-eremuetarako eskaileretan, eta normalean autonomia-erkidego bakoitzeko uso-kuotan sartzen da.

Valoraciones de esta especie

Guardando…
Cargando valoraciones...